Sokan - laikusok és kevésbé laikusok - azt hangoztatják manapság, hogy igazi Japán Ju-Jitsu (Ju-Jutsu) oktatás Magyarországon, de talán egész Európában sem létezik; ezek szerint minden, amit ezen a néven vagy hasonlón tanítanak, csak árnyéka az eredetinek, vagy meglehet, hogy csak a reklám kedvéért viseli azt a nevet, hogy Japán Ju-Jitsu vagy Nihon Ju-Jitsu, Nihon Yawara, stb. Ugyanazok, akik váltig vitatják ezeknek a rendszereknek az eredetiségét - pedig a japánok maguk is elismerik őket -, természetesen nem rendelkeznek egyik ilyen irányzatból sem magas fokozattal, hiszen minek, ám véleményük felettébb kikristályosodottnak hat, sokat tapasztalt guruként adnak tanácsot, noha nem kevesen közülük talán még soha nem is próbálkoztak igazi Japán Ju-Jitsuval sehol, csak mások véleménye és tanítása nyomán jutottak erre a tájékozottnak nem mondható következtetésre. Ennek ellenére valóban igazuk van abban, hogy autentikus Japán Jitsut találni manapság nem könnyű, hiszen nem elég egy valódi rendszerre lelni, eredeti tudással rendelkező és alkalmas mester is kell az eredményes összhatáshoz, és talán itt bukik meg a dolog a legtöbbször.

A japán harcművészetek közül talán a legkomplexebb, ennek okán pedig a legsokoldalúbb harcosokat nevelő rendszer a ju-jitsu. Számtalan ága és változata van világszerte, sok családi rendszer is fennmaradt, de az autentikus irányzatoknak mindig japán gyökere van: egy mester, egy családfa, egy származtatási vonal. Még a ma méltán népszerű Brazil Jiu-Jitsu alapjai is japán mestertől származnak. Én személy szerint sok jó és tehetséges mestert láttam Európában, de autentikus rendszert kevesebbet. Azonban saját tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy igenis vannak olyan iskolák és mesterek, akik eredeti Japán Ju-Jitsut tanítanak. A történelem folyamán számos néven emlegették ezt a harcművészetet, de mára a legjobban a régi elnevezések közül talán a Yawara maradt meg, és inkább Ju-Jutsu (Ju-Jitsu, Jiu-Jitsu) néven ismerte meg a világ. Noha Nihon Ju-Jitsut és Nihon Yawarát lehet tanulni többek között Spanyolországban, Franciaországban és akár Magyarországon is, nem mindegy, hol és kitől tanul az ember. Magyarországon is relatíve sok Ju-Jitsu mester fokozatot elért ember él, akik valamilyen irányzatból számottevő tudásra tettek szert. Azonban kevesen képesek visszaadni azt a színvonalat, amit Japánban láttunk. Erre csupán néhányan képesek közülük, mivel ehhez nem elég technikailag jónak lenni; rengeteg olyan szellemi síkon megvalósuló tényező van, ami egy mestert kiemel a többi közül, és ezek közül csak egy maga a pallérozott elme. A japán kultúra ismerete, a speciális edzésmódszerek tudása, a meditációs gyakorlatok jelentőségének és mikéntjének ismerete, a szakszókincs ismerete, az életpontok rendszeren belüli tudása, valamint a széles látókör szerencsére mind elengedhetetlenek. De még ekkor is van egy akadály: képesnek kell lenni arra, hogy a meglévő tudást tovább is adja az ember, ehhez pedig tudni kell tanítani, nevelni. Ha minden megvan, akkor van esély valami többre, mint harcot oktatni, már harcművészetet lehet tanítani.

Budapesten is van olyan hely - talán több is -, ahol ezek a dolgok megvannak. Én jelenleg egy budán működő dojoban találtam meg leginkább azokat az értékeket, amiket kerestem. Itt nem csak Japán Ju-Jitsut tanítanak, hanem Budo és Bushido szellemiséget is. Van elmélet, gyakorlat (több eredeti japán rendszer teljes anyaga!), van meditáció, fegyverek (főleg magasabb szinten), és ami legjobb, hogy értelme van mindennek, mert teljesen logikusan van felépítve a rendszer is és az edzések is. Van Qi (belső erő) gyakorlat is már a kezdő szinttől, az edzőtáborok alkalmával pedig speciális energetikai gyakorlatok és életpont ismeretek is részét képezik a tananyagnak. Ha ez nem lenne elég, a társaság is teljes mértékben hagyománytisztelő, és szeretettel fordulnak mindenki felé, aki komolyan közéjük kíván tartozni. A cím: 1126 Budapest, Márvány utca 32. (Budai Középiskola), a klub neve TORASHIN DOJO. A mestert Japánban is elismerték, a Japán Harcművészeti Akadémia adta ki a diplomáit, tehát nem is egy irányzatban elismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://torashinjujitsu.blog.hu/api/trackback/id/tr74798547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása